Nu när snön faller sakta utanför fönstret är det dags att blicka tillbaka på det år som gått och konstatera att 2021 har varit fullspäckat med lärdomar och aktiviteter. Tack vare finansieringen från ESF och styrningen av TEKO & Svensk Handel, har samarbetet mellan Högskolan i Borås, Science Park Borås och Nordiska Textilakademin resulterat i re:skills kostnadsfria och högaktuella kursutbud på www.reskills.nu. Några hundra personer har redan tagit del av våra lättillgängliga kompetensutbildningar där målet är att underlätta för företag att uppdatera sina affärsmodeller och för anställda att uppdatera sina kompetenser för en hållbar textil- och modebransch i Sverige. Därför uppskattar vi verkligen den återkoppling vi får från de företag som deltagit i kompetenssatsningen hittills.

Och nu är det strax dags för ett nytt inspirerande år! När dagarna börjar bli längre satsar vi på fler fysiska arrangemang tillsammas med företagsledning och centrumföreningar. Samtidigt erbjuder vi dig fler nya digitala kurser, workshops på plats och föreläsningar med mera. Allt för att stödja handeln i dessa tider. Redan i januari träffar du oss på Svenska Mässan i Göteborg (Framtid VGR) och i Textile Fashion Center i Borås, men vi utbildar även på flera andra order i landet.

Hos de städer som ligger i framkant när det gäller att attrahera rätt kompetens till sina företag ser vi en ökad efterfrågan av att skapa levande, attraktiva centrum där handeln erbjuder kunden hållbara lösningar. Därför fortsätter även vårt arbete med att identifiera och beskriva vilka nya kompetenser och tjänster som kan öka företagens lönsamhet. Fokus ligger på att lättare kunna anpassa sin affärsmodell till kundens önskan om ett mer hållbart köp. Några av de nya kompetenserna handlar om att värdera och kurera plagg men även hur kundbemötandet kräver mer kunskap om både material och ursprung såväl som varans väg till kunden och hållbar handel generellt.

Kika gärna på denna kursrecension av Indiska

Med varm önskan om en fin julledighet

Lenita Oderfält
Project Director Nordiska Textilakademin